Page 17 of 17

Re: INFO: Common graphic problems with XWA

Posted: Sat Oct 28, 2017 2:03 pm
by sith
Thanks for Your Reply!

I'm using 1680x1050 resolution, and all hooks and models which was included with XWAU Craft Pack v1.4 by default. I set EnableMultisamplingAntialiasing = 0 and EnableAnisotropicFiltering = 0 and lower resolution to 1280x800 but it does not really help. So I decided to remove craft pack now it works smooth.

Now the question is, because I would like to have some updated graphic (mostly ships), So, should I install all crafts one by one, or use some different pack like Darksaber?

Best regards

Re: INFO: Common graphic problems with XWA

Posted: Tue Jul 14, 2020 6:03 pm
by Hivecontrol
Hello, I am new and tried the search but....

OK my Problem: I do have a 21:9 screen with 3840x1600px. The resolution is not so important as the screen ratio. So I do have to adjust the ratio. Downloaded XWAhacker 3.2 but was not able to get it run. It just did not start and the readme file was not very helpful either. Maybe I need to install it proper... I just unpacked it and tried to run the exe.

What can I do from here? Usually I just tweak a cfg file and 21:9 is ready to go.

Thanks
Marc

Re: INFO: Common graphic problems with XWA

Posted: Tue Jul 14, 2020 7:08 pm
by JeremyaFr
Hello,
Which version of XWAHacker have you downloaded?
You need xwahacker-gui-0.32-win.zip to have a GUI.

Re: INFO: Common graphic problems with XWA

Posted: Tue Jul 14, 2020 9:48 pm
by Ace Antilles
Hivecontrol wrote:
Tue Jul 14, 2020 6:03 pm
Hello, I am new and tried the search but....

OK my Problem: I do have a 21:9 screen with 3840x1600px. The resolution is not so important as the screen ratio. So I do have to adjust the ratio. Downloaded XWAhacker 3.2 but was not able to get it run. It just did not start and the readme file was not very helpful either. Maybe I need to install it proper... I just unpacked it and tried to run the exe.

What can I do from here? Usually I just tweak a cfg file and 21:9 is ready to go.
Thanks
Marc
JeremyaFr wrote:
Tue Jul 14, 2020 7:08 pm
Hello,
Which version of XWAHacker have you downloaded?
You need xwahacker-gui-0.32-win.zip to have a GUI.
Can't it also be done with Hook_Resolution.cfg? I thought that was it's intention.
Hivecontrol backup the original file in the main XWA folder and try this file.
Hook_Resolution.zip

Here is the latest XWA Hacker. You can also get an app version on the Microsoft App store
xwahacker-gui-0.32-win.zip

Re: INFO: Common graphic problems with XWA

Posted: Wed Jul 15, 2020 8:41 am
by JeremyaFr
Ace Antilles wrote:
Tue Jul 14, 2020 9:48 pm
Can't it also be done with Hook_Resolution.cfg? I thought that was it's intention.
Yes, the 2 methods exist.

Re: INFO: Common graphic problems with XWA

Posted: Mon Jul 27, 2020 6:04 am
by D_funk
Hi! I'm super new to modding and am trying to figure things out. I'm not really a coder myself. I just installed XWA on my new(er) gaming laptop I picked up last year and I'm trying to fine tune the mods. I downloaded and installed all of the items recommended on the download page and overall the game looks amazing and handles fantastically! (Thanks to all of you for doing all this work over such a long time!) The only problem I'm having is that the game lags and slows way down intermittently during takeoffs and landings. Sometimes it's fine. Sometimes it goes super slow. Sometimes it goes super slow and it'll sudden speed up like it's trying to catch up from the frame rate slowing down so much. So far it only does this during the takeoff/landing sequences. No idea why. Should I uninstall/reinstall one of the individual mods and changes the setup options when reinstalling? Should I uninstall everything and reinstall them one-at-a-time, checking between each one? (ugh) Just wanted to make sure there wasn't something obvious I could tweak before I go to all that trouble. Thanks in advance!

System:
win10-64
Core i7 2.2ghz x 6 cores
Geforce RTX 2070 8gb
RAM- 32gb

Re: INFO: Common graphic problems with XWA

Posted: Mon Jul 27, 2020 7:47 am
by Forceflow
Check in our XWA directory. There should be a file called:
DDraw.cfg
Amongst other things there should be a setting for vSynch:

Code: Select all

; EnableVSync = 0 (vsync off) or 1 (vsync on)
EnableVSync = 0
; The following setting overrides EnableVSync while in the hangar.
; Setting it to 1 may help improve performance in the hangar
EnableVSyncInHangar = 1
I am not sure if that is already available in the 1.3.2 effects. So if not you might want to install the Beta Version from the downloads page. That should fix the issue.

Re: INFO: Common graphic problems with XWA

Posted: Mon Jul 27, 2020 5:44 pm
by D_funk
Thanks for getting back to me so quickly!

Alas, "EnableVSyncInHangar" DDraw.cfg was already set to "1." :-/ I assume there's no chance that switching it to 0 instead might make any difference? Any other suggestions?

If it makes a difference, it does the same thing regardless of if I'm entering/exiting the hanger at the beginning, end, or repairing/reloading mid-mission. Maybe it's a little less pronounced in the middle of a mission?

Re: INFO: Common graphic problems with XWA

Posted: Mon Jul 27, 2020 7:25 pm
by blue_max
Check what's the refresh rate of your monitor, if it's above 60Hz, lower it down to 60Hz and try again. The hangar also stutters less in first-person view. So just press any arrow key to jump back into the cockpit and recover from stuttering.