[OPTing] a new opting tool is under construction

Need help editing the game? Check for help here!

Moderators: Darksaber, General_Trageton, Forceflow

Re: [OPTing] a new opting tool is under construction

Bman
Ensign
Posts: 463
Joined: Mon Apr 05, 2004 11:01 pm

Post by Bman » Fri Jun 01, 2018 10:28 pm

Thank you Jeremy for this, and the updated engine-sound, 3d vertice count, and wingmen sound updates. :-)
W-I-P: ISD-II, XQ-1 Platform1, New Escort Carrier Hangar, & Misc.

JeremyaFr
Lieutenant JG
XWAU Member
Posts: 701
Joined: Mon Jan 18, 2010 5:52 pm
Contact:

Post by JeremyaFr » Thu Jun 07, 2018 8:25 pm

UPDATE
Hello,
I've updated the editor. Now the last commands are saved and you can restore the last changes.

Please redownload XwaOptEditor

User avatar
Darksaber

Fleet Admiral (Administrator)
Posts: 9248
Joined: Mon Jan 10, 2000 12:01 am
Contact:

Post by Darksaber » Fri Jun 08, 2018 12:14 pm

Thank you :)
Good Things Come To Those Who Wait....
Darksaber's X-Wing Station

User avatar
Driftwood
Lieutenant Commander
XWAU Member
Posts: 1139
Joined: Wed Oct 22, 2003 11:01 pm
Contact:

Post by Driftwood » Tue Jun 12, 2018 12:17 am

Jeremyah, I've come across this bug that seems, per some ruminating by DS and myself, linked to OptEditor in some way. This shows up with smaller textures, say 128x128, 256x256, 512x512, all the way on up to 4096x4096.

It doesn't seem to matter if the files are saved as 8bit bmps, 32 bit pngs, jpgs, of any combination. These grey squares appear on several of my opts, to varying degrees of severity. Some not at all, a few being barely noticeable and largely not worth worrying about. Others on the other hand, are nauseatingly visible to the point of ruining the final product.

For example of a ship that is pretty much ruined by this bug. The grey squares are over almost the entirety of the hull randomly in game.
Screenshot 2018-06-11 16.56.48.png
Screenshot 2018-06-11 16.56.48.png (1.47 MiB) Viewed 233 times
Screenshot 2018-06-11 16.56.48.png
Screenshot 2018-06-11 16.56.48.png (1.47 MiB) Viewed 233 times
Within OptEditor rendering window it looks totally fine.
Screenshot 2018-06-11 15.19.37.png
Screenshot 2018-06-11 15.19.37.png (678.88 KiB) Viewed 233 times
Screenshot 2018-06-11 15.19.37.png
Screenshot 2018-06-11 15.19.37.png (678.88 KiB) Viewed 233 times
On the other hand, another opt I've been working on, the only real issue seems to be on the interior of the cockpit on one of the officer uniforms. The exterior of the ship has a tiny mark somewhere or two, but it's so minuscule it doesn't really matter.
Screenshot 2018-06-11 16.56.19.png
Screenshot 2018-06-11 16.56.19.png (1.56 MiB) Viewed 233 times
According to DS as I recall from one of our PMs, the error is not present regarding a certain XWAUP 2.0 model that is waiting for release with the textures applied in Optech. (though I'm unsure how he has managed that at higher resolutions than 256x256 at this point) Unfortunately the converted textures I saw were too low rez for my taste.

There seems to be no rhyme or reason regarding palettes used, resolutions of the textures, or what file type it started out as, or what bit 8, 32, 16, ect. it was originally saved as. And in some cases larger textures scaled down and reduced in bit are in fact worse than the higher ones, regarding the amount of grey squaring.

Could you look into what may be causing this, as it is heavily plaguing "my" opts output quality.

Thanks
Image
R.I.P RSF_Zjon1, RSF_Mac, RSF_Vasquez

User avatar
Jaeven
Cadet 1st Class
Galactic Empire
Posts: 244
Joined: Mon Mar 30, 2015 3:18 am

Post by Jaeven » Tue Jun 12, 2018 1:00 am

The Resurgent-class. Oh my god.

So, so very close.

This ship has been my favorite vessel in all of Star Wars for the last number of years, so I shall spend the next days praying our lord and savior Jeremya can fix this issue :god:

JeremyaFr
Lieutenant JG
XWAU Member
Posts: 701
Joined: Mon Jan 18, 2010 5:52 pm
Contact:

Post by JeremyaFr » Tue Jun 12, 2018 4:20 pm

Hello,
I will see what causes the grey squares.
As a workaround, you can import the model in OPTech (new OPZ, import OPT) and create the OPT (xwa). OPTs with texture larger than 256x256 or with vertices count larger than 512 are supported.

User avatar
Warb_Null
Recruit
Posts: 5
Joined: Tue May 15, 2018 6:49 pm

Post by Warb_Null » Tue Jun 12, 2018 6:57 pm

Hi Jeremya,
I have a wierd issue. I make my models with 3d MAX. I've made sure the vertex count per mesh is below 512 but when i import it in the OPTeditor all the meshes have more than quadrupled in vertex count.
for example : in MAX 175 vert, in OPTeditor 918 vert!
Am i missing something? What am i doing wrong or can i just ignore it?
Also the satalite i made earlier had a vert count per mesh well above 512 in the editor but that didn't give a error

JeremyaFr
Lieutenant JG
XWAU Member
Posts: 701
Joined: Mon Jan 18, 2010 5:52 pm
Contact:

Post by JeremyaFr » Tue Jun 12, 2018 7:19 pm

Hello,

For the 512 vertex count limit, the vertex count is shown in the Geometry tab.

The vertices count shown in the LOD list and in the Face Groups tab is calculated as follow: a triangle has 3 vertices and a quadrangle has 5 vertices.

You can ignore the error related to the vertex count. The limit doesn't apply anymore.

User avatar
Darksaber

Fleet Admiral (Administrator)
Posts: 9248
Joined: Mon Jan 10, 2000 12:01 am
Contact:

Post by Darksaber » Wed Jun 13, 2018 3:12 pm

Hi Jeremy, Just wondering how hard would it be to move the NEW Last Command Save to the right side of the screen, I've got that used to the old layout I find it distracting and I feel it would be better on the right hand side as you less likely to click on new buttons, Don't get me wrong it's a great new features just find it's a little in the way where it is

Thanks
DS
Good Things Come To Those Who Wait....
Darksaber's X-Wing Station

JeremyaFr
Lieutenant JG
XWAU Member
Posts: 701
Joined: Mon Jan 18, 2010 5:52 pm
Contact:

Post by JeremyaFr » Wed Jun 13, 2018 3:52 pm

Darksaber wrote:
Wed Jun 13, 2018 3:12 pm
Just wondering how hard would it be to move the NEW Last Command Save to the right side of the screen
Done.

UPDATE
Hello,
I've moved the history to the right.

Please redownload XwaOptEditor

User avatar
Darksaber

Fleet Admiral (Administrator)
Posts: 9248
Joined: Mon Jan 10, 2000 12:01 am
Contact:

Post by Darksaber » Wed Jun 13, 2018 6:24 pm

Cheers mate, I like the hide button as well, thank you :)
Good Things Come To Those Who Wait....
Darksaber's X-Wing Station

User avatar
Driftwood
Lieutenant Commander
XWAU Member
Posts: 1139
Joined: Wed Oct 22, 2003 11:01 pm
Contact:

Post by Driftwood » Thu Jun 14, 2018 1:50 am

JeremyaFr wrote:
Tue Jun 12, 2018 4:20 pm
Hello,
I will see what causes the grey squares.
As a workaround, you can import the model in OPTech (new OPZ, import OPT) and create the OPT (xwa). OPTs with texture larger than 256x256 or with vertices count larger than 512 are supported.
Well imagine my surprise when this worked. Mostly.

I think the Resurgent Class model is too much for Optech to handle. I was able to import it fine, it took a while mind you. However, It's been hanging on writing mesh 1 for half an hour and is flagged as (Not Responding).

I am using Optech 1.1.
Image
R.I.P RSF_Zjon1, RSF_Mac, RSF_Vasquez

JeremyaFr
Lieutenant JG
XWAU Member
Posts: 701
Joined: Mon Jan 18, 2010 5:52 pm
Contact:

Post by JeremyaFr » Fri Jun 15, 2018 2:32 pm

UPDATE
Hello
I think I have fixed the grey squares bug.

Please redownload XwaOptEditor

The bug is related to the texture palettes. You can see the palettes with OptTextures.exe.

To fix the palette for existing models, in XwaOptEditor click on "Reset illumination" in the Textures/Illumination tab.

User avatar
Darksaber

Fleet Admiral (Administrator)
Posts: 9248
Joined: Mon Jan 10, 2000 12:01 am
Contact:

Post by Darksaber » Fri Jun 15, 2018 3:41 pm

Thank you :D
Good Things Come To Those Who Wait....
Darksaber's X-Wing Station

User avatar
Driftwood
Lieutenant Commander
XWAU Member
Posts: 1139
Joined: Wed Oct 22, 2003 11:01 pm
Contact:

Post by Driftwood » Sat Jun 16, 2018 3:29 pm

I can confirm that you have fixed the texture bug. I really appreciate this, expect some new releases and some updates for past ones soon.
Image
R.I.P RSF_Zjon1, RSF_Mac, RSF_Vasquez

JeremyaFr
Lieutenant JG
XWAU Member
Posts: 701
Joined: Mon Jan 18, 2010 5:52 pm
Contact:

Post by JeremyaFr » Sat Jun 16, 2018 7:08 pm

Hello,
I just found that the color of the grey squares is taken from "NEWPAL.ACT".

Here is a modified "NEWPAL.ACT" that sets the color to red. This will help to find grey squares.
Attachments
grey_squares_red.jpg
grey_squares_red.jpg (77.09 KiB) Viewed 42 times
NEWPAL.zip
(613 Bytes) Downloaded 5 times

Post Reply